miercuri, 31 iulie 2013

   Buna dimineata pentru a doua oara dragi prieteni

   Pentru ca ieri v-am prezentat in linii foarte mari inceputul executiei gratarului meu de curte , astazi am sa continui cu ziua 3. Promit ca la final am sa fac o prezentare foarte in amanunt cu absolut toti pasii si toate calculele ce trebuie facute pentru ca produsul final sa nu fie o mare dezamagire.

   Dupa cum bine s-a vazut in primele postari ,in zilele 1 si 2 am reusit sa ne ridicam cca 8 randuri de caramida , sa confectionam arcadele de sub viitorul gratar si de sub masa de lucru , am reusit sa fixam usa de teracota la viitoarea plita , sa "pozam" pozitia gratarului ( a cenusarului ) si cam atat. 
   Stiu ca pare ca ne miscam greu dar va rog sa ma credeti ca la fiecare caramida pusa pe pozitie trebuie folosit bolobocul pentru ca atat verticalitatea cat si linia sa fie respectata la marele fix. Este suficient ca una dintre caramizi sa fie pusa putin stranmb si totul se duce de rapa.
   Asadar pentru ziua 3 era programat ca sa ne ridicam cu restul caramizilor pana la viitoarea placa , sa turnam placa aferenta iar daca mai ramanea timp trebuia sa terminam plita. Pentru ca a fost destul de multa migala la taiatul caramizilor montate intre cele 2 arcade precum si in stanga si in dreapta lor , plus cofrarea viitoarei placi cu armare samd timpul s-a scurs repede.
   Pentru armatura am folosit fier beton de 10 plus o bucata de plasa de fier . Placa s-a turnat numai in locatia unde se vor afla gratarul si masa de lucru. Nu am turnat placa si in locatia plitei deoarece ...veti vedea mai traziu :P
   Odata cofrat asa cum se va vedea in poza am decurs la pregatirea betonului din nisip ( vreo 2 roabe ) , ciment ( 1 sac si jumatate ) si pietris ( vreo 2 sacotei ). A iesit treaba buna intr-un final asa ca va las sa va delectati cu filmuletul zilei 3.

Ziua 3 : http://www.youtube.com/watch?v=Je7ZasWApZU

   Peste cateva ore am sa atasez si toate pozele facute 

  Costuri materiale ziua 3 :

1. 4 bare de fier de 10 x 6 m/bara plus "atentia baiatului care le-a taiat dupa dimensiuni ) + 1 sac de ciment + 2 saci de pietris - 85 ron
2. Nisip "imprumutat" de la vecinul 
3. Apa era...:)))
4. Sarma pentru legarea barelor de armatura am gasit


marți, 30 iulie 2013

Cum prima zi de lucru s-a incheiat....a urmat o saptamana de calcule , schite peste schite , alte masuratori etc etc.
Pentru simplul fapt ca in proiect prinsesem si o plita pentru vestitul goulash unguresc ( mandra mea fiind o unguroaica autentica " made in Nagyvarod ") sau alte mancaruri bune de ceaun am inceput cautarile pentru usi de teracota , gratar ( vorbesc de gratarul care se monteaza intra locasul de ardere al lemnelor)  si usa de evacuare a cenusei si plita . Am inceput bineinteles cu lanturile mari de magazine de bricolaj unde m-am cam crucit cand am vazut ce preturi se practica. Luand netul la pas am descoperit un site din ARAD cu un nume fantastic :))) : www.betoniera-roaba.ro de unde am ales chestiile necesare. Preturi cu cca 25-35% mai mici decat pe alte site-uri , livrare prompta , lucruri de calitate..Una peste alta aproximativ 200 ron toate cele 3 accesorii....Peste toate astea daca "agenta" de la a doua comanda vorbea si romaneste era perfect :))))....bine ca am translator romano-maghiar

A doua zi de lucru ( a doua duminica ) treaba s-a miscat ceva mai bine....am mai ridicat cateva randuri de zidarie , am realizat arcadele ( cu mici defecte despre care nu vreau sa vorbesc ) , am montat usa de teracota si gratarul deci intr-un cuvant am facut treaba buna. Este foarte adevarat ca pe forumul Misiunea Casa am primit si cateva urecheli dar sincer ma lasa rece deoarece eu asa am vrut sa fac arcadele.....mai arcuite...."Criticii" spun ca arcadele se fac ceva mai lasate pentru nu stiu ce aspect si ca trebuie calculate distantele intre caramizile arcadei astfel incat sa nu mai fie nevoie de adaosuri intre rosturi.....Ideea este ca numai cine nu munceste nu greseste asa ca prima greseala este permisa iar daca mie imi place cum a iesit chiar nu ma intereseaza parearea altora. 
Sa va spun si cum se procedeaza ? Mai bine va las sa-mi adresati intrebari decat sa va plictisesc.....
Pentru delectare va invit sa vizionati si filmuletul pentru ziua 2......Vizionare placuta

http://www.youtube.com/watch?v=EqrLP97b3X8

Nu v-am spus nimic de costurile zilei 2..... Am luat 4 placi de polistiren de 10 pentru sustinerea arcadelor , inca un lot de 300 de caramizi ( mai scumpe putin pentru ca la Bricostore se terminasera , 6 saci de adeziv si cam atat. Intre timp am gasit si un acid pentru curatarea surplusului de mortar care ramane pe caramida.

Costuri totale ziua 2 :
1. Caramida 300 x 1.75 ron/bucata
2. Adeziv 6 saci x 15 ron/sac
3. 4 placi de polistiren de 10 cm x 10 ron/bucata
4. acid pentru curatarea caramizilor 1 x 25 ron

Total ziua 2 : cca 680 ron

Sa va arat si pozele din ziua 2 :

1. Calin cel care se urneste greu dar pe care nu il mai poti struni :))
2. Nu stie de ce sa se apuce...dar se apuca el

3. Poza de ansamblu al viitoarei plite
4. La fel .....

5. Au mai sosit inca 300 de caramizi

6. Pregatim "ramforsarea" usii de la plita cu electrozi jumuliti :P

7. Stabilim ce si cum vom face cu gratarul pentru cenusa

8. Pozitionarea usii de la plita
 
9. La fel ca mai sus

10. Cica o fixeaza pe pozitie

 
11. Gata fixata usa..."pozitionat" si gratarul

 
12. Frumos....
 
13. Calin printre caramizi
 
14. Se pregateste taierea primei arcade

15. Taiat si fixat pe pozitie
 
16. Mai luam ? Mai taiem ? chestii , socoteli

17. Eu....salahorul :PPPPP

18. Incepem aranjarea caramizilor pentru prima arcada

19. Sau nu .....
 
 
20. Cioc cioc....ne asezam si noi cum trebuie ?
 
21. Fara boloboc si fara facebook nu existi
 
22. Prima-i gata....sa vedem arcada la masa de lucru
 
23. Aproape gata

24. Gata ziua 2
 
25. Si mizeria aferenta dupa o zi de lucru

26. Si ne mai invartim...

27. Ultima din lateral si gata
Pentru ca in cateva zile betonul turnat s-a intarit am inceput sa achizitionez o parte din materialele necesare....
In prima faza am luat asa :
- 306 caramizi marca BRIKSTON cu model de la Bricostore deoarece acolo am gasit cel mai bun pret....1.55 ron/bucata
- 6 saci de adeziv ( cererea expresa a prietenului si executantului principal al acestui gratar , maestrul Calin Corsei din Navodari...undeva pe la 15 lei/sac
- o "galeata" ceva mai mare pentru realizarea mortarului
- o mistrie neserioasa pentru mine :))))
- un cancioc tot pentru mine 

Costuri totale cu transport inclus 595 Ron

Am uitat sa mentionez ca proiectul se intinde pe cateva duminici deoarece prietenul Calin este implicat in mai multe proiecte iar duminca este singura zi libera a lui.....sau ERA singura zi libera :P

Ca sa nu va plictisesc va atasez in filmulet cu prima zi de lucru :

http://www.youtube.com/watch?v=C74eTO_n5zU

Migala multa , calm , pricepere , apa rece , 2 bidoane de cola si multe tigari.......rezultatul : 4 randuri de caramida ridicate , 4 saci de adeziv consumati si cam atat.....dezamagirea mea era maxima si ma gandeam ca daca asa va evolua proiectul meu atunci cu siguranta undeva prin septembrie ( cel mai devreme ) am sa vad fumul iesind pe horn. Va las sa "savurati" acest filmulet dupa care am sa va pregatesc Ziua 2.....vizionare placuta.

Va atasez si cateva fotografii din prima etapa a constructiei :

1. Finalul primei zile

 2. Inceputul....si vatra plitei
 3. Curatenia dupa ziua 1
 
 
 4. Oarecum din lateral
 
 5. Calin la treaba :P
 
 6. Mai de departe putin
 7. Ce a mai ramas din primele 306 caramizi Brikstone





                 Am plecat de la urmatoarea idee pe care am incercat sa o adaptez la spatiul disponibil :


Acum vedeti voi...modele sunt multe pe net dar nu gasesti intotdeauna informatiile de care ai nevoie. Asadar am ales ca model acest tip de gratar care cred eu ca este mai mult decat suficient , util si aspectuos. Din cauza faptului ca eu nu aveam disponibili decat 2 m pe deschidere ( fosta sufragerie a labradorului meu Banel ) am fost nevoit sa prelungesc placa de beton cu inca aproximativ 50 de cm dar si sa incercam sa venim pe drept.

Acestea fiind spuse sa trecem la prima etapa :

1. - Am trasat dimensiunile ....250 cm deschidere ( latime ) si 95 adancime
2. - Am cofrat cu ce am gasit prin curte si cu ajutorul unui copilas care lucreaza ca zilier prin santierele patriei am realizat betonul necesar prelungirii dar si nivelarii " la drept " a postamentului viitorului gratar.
3. - Am "armat" daca pot sa spun asa cu plasa ( nu stiu exact denumirea dar am sa atasez o poza ) dupa care am turnat betonul realizat cum altfel decat in curte :))))
4.- Dupa cateva zile am decofrat si a iesit la iveala munca sustinuta timp de 4-5 ore.....asa se intampla cand este neavizat....muncesti mai mult dar macar este o chestie facuta de mana ta.

Ca sa nu uitam ce era mai important.....costurile:
- initial am pornit cu un sac de ciment de Lafarge , 2 saci de criblura ( sau griblura :P ) , 4 saci de nisip
- am constatat intre timp ca materialul cu care ne pregatisem era insuficient motiv pentru care am mai luat 2 roabe de nisip ( imprumutat ce-i drept ) un sac de ciment si 2 de pietris.

Costuri totale ( incluzand mana de lucru respectiv 50 de ron ) - 150 de ron
Dupa cativa ani de 'chinuiala" cu un gratar metalic cu picioare oscilo-batante-ruginite-inconvoiate s.a.m.d am decis intr-o zi sa pornesc acest proiect impreuna cu un prieten pe care l-am studiat in amanunt.....de prieten era vorba :P . Omul desi este meserias cu state vechi in constructii nu a realizat vreodata un gratar traditional din caramida...cu atat mai mult unul destul de complex din punctul meu de vedere.
Buna ziua dragi cititori ai acestui blog

Dupa cum bine v-ati dat seama acest blog este creat de un impatimit al gratarului traditional romanesc , al fumului inconfundabil dar si a muzicii lautaresti autentice.

Mi-am dorit ca toti vizitatorii acestui blog sa scape de stressul de a incepe constructia unui astfel de gratar de teama costurilor de teama faptului ca este cine stie ce complicat sau altfel de factori negativi.

Dupa 3 zile de munca am ajuns la concluzia ca important este sa ai vointa si sa crezi in ceea ce vrei sa faci....mai departe este istorie. Faptul ca zeci si zeci de site-uri iti prezinta modele si preturi de iti vine sa o iei razna nu inseamna ca prezinta si realitatea asa cum trebuie ea perceputa.

Am sa prezint in acest blog fiecare etapa de construire , fiecare componenta a gratarului , fiecare banut cheltuit ca d-voastra sa puteti face o comparatie cu ce preturi se percep in tarisoara noastra draga.